Nejnovější TOP inzerce


Apple pie

sponzorované odkazy

Apple pie: zavřete oči a přivoňte si k americkému snu! Autorka článku: Pavla Chroustová. Každý z nás již dozajista mnohokrát slyšel, po čem ve dne touží a o čem v noci sní obyvatelé Spojených států. American dream je natolik ustálená představa šťastného života, že se význam tohoto abstraktního pojmu rozšířil po celém světě. Je to vidina mladého Američana o získání dobře placené práce, postavení vlastního prostorného domu s bílým plotem, v němž na něj čeká vždy dobře naladěná krásná manželka, jeho dvě děti, chlapec a děvče a roztomilý pes. Víte ale jak voní a chutná takovýto sen? Přeci po muškátovém oříšku, skořici a šťavnatých zelených jablcích tradičního koláče, který je nejoblíbenějším dezertem americké kuchyně! American pie je ve Spojených státech souhrnné označení pokrmů upečených v kulaté formě s nízkým vlnitým okrajem, které se vyrábí ze dvou plátů těsta a jsou plněné nejrůznějšími sladkými i slanými nádivkami. Pokud se chceme vydat po stopách těchto kulinářských skvostů do minulosti, dojdeme až k poznání, že historie pečení těchto koláčů v Americe se začíná psát ve stejné chvíli, jako dějiny prvních evropských přistěhovalců na americký kontinent. Noví osadníci se snažili novým zeměpisným poměrům přizpůsobit své tradiční recepty, které znali ze své vlasti. Okolní krajina jim nabízela bohatou škálu nových druhů zeleniny, ale i ovoce, podobné tomu, co jim bylo známé již z domova. Pečení koláčů se brzy ujalo snad ve všech přistěhovaleckých domácnostech, nejen proto, že byly skutečnou pochoutkou, ale osadníky k tomu vedly i ryze praktické důvody. Na jejich rychlou výrobu bylo totiž zapotřebí mnohem menšího množství mouky než na upečení jednoho bochníku chleba a variabilnost různých druhů náplní zvyšovala oblíbenost u věčně hladových strávníků. Postupem času se začaly lišit jednotlivé recepty podle toho, v jakých oblastech se přistěhovalci usadili. V severních státech se rozšířily koláče s dýní a javorovým sirupem, protože se noví obyvatelé naučili získávat sladkou šťávu z javorů. V oblasti kolem Maine se stal národním dezertem borůvkový koláč a New Hampshire je zase známý pro své smažené koláče nazývané „crab lanterns“ (v překladu krabí lucerny). Tyto barevné a nádherně vonící sladké kulaté pochoutky se natrvalo usadily v americké kultuře a ve své podstatě by bylo možné vyprávět příběh každého členského státu nad kouskem jejich národního koláče. Na celém území se však stal nejoblíbenějším a nejčastěji pečeným koláčem Apple pie. Jabloní byl totiž všude dostatek, rodily mnoho plodů, které bylo velmi jednoduché zpracovat, usušit a po celou zimu uchovávat v sudech. Recept na tento koláč si s sebou do Nového světa přivezli britští kolonizátoři z Anglie, kde se pekl už zhruba od 14. století. Dnes ho však Američané považují za poklad jejich domácí gastronomie. Základem pravého jablečného koláče je křehké těsto, do něhož se nedává žádný cukr a jablečná náplň, která je naopak výrazně sladká. Do tradiční náplně patří kyselejší jablka, citronová kůra, hnědý cukr, máslo, citrón a koření. Tato nádivka je zakrytá ještě jednou vrstvou těsta, jež je buď celistvá, nebo formovaná do ozdobné mřížky. Receptů na Apple pie je skutečně mnoho, nejenže se liší v různých regionech Států, ale i v každé rodině. Apple pie je symbolem domova, tradice, hojnosti, národní hrdosti a americké prosperity. V americkém snu je vždy právě upečený, chladí se na okenním parapetu a dráždí svou výraznou a nezaměnitelnou vůní. Jeho chuť je velmi výrazná, kořeněná, sladká, ale zároveň šťavnatá a osvěžující. Kdo ho jednou okusí, pochopí, proč je mu přikládáno tak vysoké místo v americkém národním kulinárním umění. Autorka článku: Pavla Chroustová.

WWW:


Sdílet inzerát na facebooku Sdílet článek na Facebooku (nové)


Přidat článekVložit komentář k článku (počet komentářů: 0)



Další podobné články: