Nejnovější TOP inzerce


Co je lilek neboli baklažán

sponzorované odkazy

Co je lilek neboli baklažán, zajímavosti o této zelenině. Baklažán obsahuje ve slupce vitamín C, B1 a B2, proto by se neměl loupat. Dužina obsahuje také malé množství minerálních látek. Je nazelenalá, mírně houbovitá, křehká. Jsou v ní uložena celkem drobná, žlutá, penízkovitě plochá semínka. Baklažán se nejí syrový. Je potřeba jej tepelně upravit. Doporučuje se dušení, vaření, pečení nebo velice chutný je plněný a zapékaný. Chuť baklažánu vynikne především v kombinaci se zeleninou a kořením. Jako koření a bylinky je vhodný především česnek, ale také citrónová šťáva, pepř, estragon, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a koriandr. Jak postupujeme při přípravě baklažánu?

Ze všeho nejdříve odstraníme stopku i s jejím pichlavým základem a pořádně umyjeme. Podle druhu přípravy plod buď rozpůlíme nebo jej nakrájíme na asi 2 centimetry silné plátky. Plochy řezu posolíme a počkáme, až se odvodní. Řezy osušíme a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Pokud lilek obalujeme jako řízek, je vhodná příprava fritováním. Pokud budeme ve fritéze hlídat teplotu na 160 °C, zabráníme tomu, aby byly příliš kalorické. Při této teplotě se zavřou póry a tuk se nedostane dovnitř. Je dobré posypat řezné plochy moukou. Také to zabrání pronikání tuku.

Dalším možným zpracováním je plod rozpůlit, dužinu lehce vydlabat a naplnit směsí mletého masa se zeleninou a bylinkami, posypat sýrem a zapéct v troubě. Baklažány by se neměly skladovat ve velkém chladu.

WWW:


Sdílet inzerát na facebooku Sdílet článek na Facebooku (nové)


Přidat článekVložit komentář k článku (počet komentářů: 0)



Další podobné články: