Nejnovější TOP inzerce


Druhy zelené kávy

sponzorované odkazy

Druhy zelené kávy. Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu. Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně: káva arabika, káva robusta a káva liberica. Káva liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci je káva arabika a robusta. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta. Arabica Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů. 70% celosvětové kávové produkce. Pěstuje se ve vyšších výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m). Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. Obsahuje cca 0,7-1,4% kofeinu Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Sklizeò je nákladná. Kávovník kvete a zraje současně. Plody zrají až devět měsíců. Sklízí se většinou ručně. Kávovník arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta. Káva s výraznou, velmi variabilní chutí. Méně hořká. Robusta Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek. 25% světové produkce. Vznikl zkřížením kávovníků arabika a mauritian. Pěstuje se ve výškách 500 - 800 m. Přináší plody již po dvou letech. Semena jsou menší než u kávovníku arabika. Používá se často do kávových směsí. Obsahuje cca 2,2-2,4% kofeinu, to je třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. Méně náročný na kvalitu půdy. Větší výnosy. Strojový sběr. Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí. Více hořká.

WWW:


Sdílet inzerát na facebooku Sdílet článek na Facebooku (nové)


Přidat článekVložit komentář k článku (počet komentářů: 0)



Další podobné články: